Web sitesini kullanmaya devam ederek Çerez kullanımı ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

x

Çöp Gazı

Nüfusu gün geçtikçe artan dünyamızda çöp üretiliyor olması kaçınılmazdır. Ancak bunu tabiatta doğal olarak çürümeye bırakmak yerine şimdi artık bunu aslında çevreye yardımcı olacak şekilde ve aynı zamanda işletmenizi çalıştırmak üzere işe koyabiliriz.

Çöp gazı, organik maddelerin kentsel katı atık ile ticari ve endüstriyel atıkların anaerobik bozuşması sırasında ortaya çıkar. Çöp sahası tasarımı ile yönetimine ve aynı zamanda atık bileşimi, sıkıştırma, nem ve birçok diğer faktöre bağlı olarak elektrik üretimi için bu değerli ve yenilenebilir enerji kaynağını toplamak ve kullanmak üzere dünya genelinde binlerce çöp sahası mevcuttur. Eğer çöp gazının atmosfere kaçmasına müsaade edilirse, içinde bulunan metan gazı güçlü bir sera gazı olup, karbon dioksit ile kıyaslandığında 21 misli daha zararlıdır. Bu nedenle atmosfere salınmasının önlenmesi ile yenilenebilir bir yakıt kaynağı olarak kullanılması bir kazan-kazan durumudur.


Çöpgazının Toplanması
Sera gazının atmosfere salınmasını önlerken arzu edilmeyen koku ve için için yanan ateşleri engelleyecek bir çöp sahası rehabilitasyonu için gazın kontrollü koşullar altında devamlı olarak çıkartılması lazımdır. Bunun için çöp sahasının çeşitli yerlerine perfore borular yerleştirilir. Ardından bir boru tesisatı sistemi ile birbirine bağlanır. Bir blower marifetiyle perfore borular içerisine toplanan çöpgazı bunlar katı atık depolama sahasından emilir. İyi tasarlanmış bir gaz toplama sistemi, istikrarlı gaz kalitesini sağlar. Bu gaz ile birlikte, bir miktar sızıntı suyu buharı ve atmosfer havası da bulunur. Çöpgazının toplanması ve uygun şartlarda yakılmasına ilişkin yerel ve dünya çapında birçok uzman mühendislik şirketleri çözümlerini belediye veya yatırımcılara sunmaktadırlar.

Çöpgazı Kompozisyonu
Katı atık depolama sahası kompozisyon ve üretim oranları, başlıca çöp sahasına boşaltılan atık boyutundan etkilenmektedir. 1 Ton çöp yaklaşık olarak 150-250 kg organik karbon içerir ve bundaki mikro organizmalar anaerobik işlem vasıtasıyla çöp gazına dönüştürür. Gazın oluşması, atık kompozisyonu, çöp sahası depolamasının yüksekliği ve yoğunluğu, hava sıcaklığı, atmosferik basınç ve yağış düzeyleri gibi birtakım faktörler tarafından etkilenmektedir. Gaz üretimi, atığın çöp sahasına konulmasından bir ila iki yıl sonra başlar ve 15-25 yıl boyunca devam eder. Sürekli olarak düşen gaz hacmi, bu süre içerisinde boşaltılan ilave atık tarafından telafi edilir.

3,5 ila 5,5 kWh Nm3(%35-55 metan) alt ısıl değere sahip çöp gazı, elektrik üretimi için etkin olarak kullanılabilecek gaz motorları için yüksek değerde yakıtı oluşturur.

BileşenBileşim (hacimsel olarak)
Metan (CH4)%35-55
Karbon Dioksit (CO2)%30-44
Nitrojen (N2)%5-25
Oksijen (O2)%0-6
Su buharıDoymuş


Bu nedenle 1 milyon ton çöpten, yılda 6,500 ila 10,000 MWh elektrik üretecek (850-1,250 kWe) kapasiteli bir gaz motoruna yeterli yakıt olan 1,7-2,5 milyon m3 toplanabilir metanı sağlayacaktır. Bu kabaca 1.500-2.200 konutun ortalama elektrik talebine tekabül eder.

Jenbacher Yaklaşımı
Jenbacher çöpgazı motorları, düşük alt ısıl değerli yakıt ile çalışabilme imkanı ve dalgalı gaz kalitesi ve basıncına rağmen özellikle tam yükte ve yüksek verim ile yüksek emre amadelikte çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Yüksek kalitede ve özel olarak tasarlanmış bulunan motor aksamları, bu tür yakıtta çoğunlukla ortaya çıkan kirliliklere karşı dayanıklıdırlar. Çöp gazı gaz motorlarına verilmeden önce nemden arındırılmalı ve basınçlandırılmalıdır. Eğer çöpgazı içinde siloksan gibi agresif kirleticiler varsa mutlaka bertaraf edilmelidir. Bu önlemler sadece jeneratörün kullanılabilirliğini önemli ölçüde artırmakla kalmayacak, bunlar aynı zamanda işletme ile ilgili maliyetleri de azaltacaktır. Çöp sahaları genelde büyük kentlere yakın bulundukları için emisyon standartları birçok ülkede gittikçe daha çok katılaşmaktadır. Bu standartlara uyumu sağlamak üzere yakıt gazları durumlarından başlayarak egzoz gazının emisyondan arındırılmasına kadar ki tüm sistemin dikkatlice yönetilmesi gerekmektedir.

Avantajları
● Düşük alt ısıl değer, gaz kompozisyonu ve basıncındaki dalgalanmalara rağmen sorunsuz çalışma.
● %42’ye kadar elektrik verimliliği ve kojenerasyon durumunda %90’a kadar verimlilik.
● Değişen proje kapasitesine bağlı olarak kolayca taşınabilen konteynır çözümleri.
● Talep halinde gazın iyileştirmesi için temel tasarım ve destek.
● TSA: Çöpgazında yüksek siloksan yükü olması durumunda dahili gaz temizleme birimi
● CL.AIR: Ülkeye özgü emisyon standartlarla uyumlu entegre egsoz arıtma sonrası çözü
● Problemli bir gazın eşzamanlı olarak enerji kaynağı haline getirilirken, alternatif olarak bertaraf edilmesi
● Ulusal elektrik şebekesine bağlandığında elde edilen elektrik ve ısı üretimi gelirleri.
● Metan salınmasının azaltılması için karbon kredileri veya özel yenilenebilir enerji tarifeleri

Yeterliliklerimiz
Topkapı Endüstri, Türkiye’de 160 MW’nin üzerinde çöpgazın elektrik üretim santrali kurmuş ve işletmeye almış olup, bu alanındaki lider oyuncudur. Dünya çapında yaklaşık toplam çıktısı 1.400 MW olan 1.400’ün üzerinde Jenbacher üretimi çöpgazından elektrik üreten gaz motorları çalışmaktadır. Böylelikle, Topkapı Endüstri ve Jenbacher eşi bulunmaz uzmanlık birikimi ve referansları ile müşterilerine kazançlı çözümler sunabilmektedir.

Eğer çöpgazı projenizi daha ayrıntılı şekilde görüşmeyi arzu ederseniz lütfen bizimle temasa geçiniz.

  • Çöp Gazı - Broşür
Topkapı Endüstri Malları Ticaret A.Ş © 2023 Tüm Hakları Saklıdır.