Web sitesini kullanmaya devam ederek Çerez kullanımı ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

x

Karbon Yakalama

CO2, enerji santralleri, doğal gaz işleme tesisleri ve bazı endüstriyel prosesler gibi büyük kaynaklardan yakalanabilir. Açık atmosferden yakalama da mümkündür.
Fosil yakıtların kullanıldığı enerji santrallerinde, CO2'yi uzaklaştırmak veya "temizlemek" için üç teknik vardır:

● Yanma sonrası
● Yanma öncesi
● %100 Oksijen ile Yakma

Yanma Sonrası
Bu süreçte fosil yakıtı yaktıktan sonra CO2 uzaklaştırılır. CO2, egzoz (veya "baca") gazlarından yakalanır ("temizlenir"). Bu, sonradan monte edilebildiği için çoğu geleneksel enerji santraline uygulanacak olan yöntemdir. Teknoloji iyi anlaşılmıştır ve şu anda diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır.

Yanma Öncesi
Bu teknik, fosil yakıtı yakmadan önce CO2'yi hapseder. İlk olarak, sentetik gaz oluşturmak için fosil yakıt bir "gazlaştırıcıda" kısmen yakılır. CO2 bu nispeten saf egzoz akışından yakalanabilir. İşlem ayrıca ayrıştırılabilen ve yakıt olarak kullanılabilen hidrojen üretir.
Yanma öncesi, gübre, kimyasal gaz yakıtı ve elektrik üretiminde kullanılır. Sonradan yakmaya göre daha ucuz bir seçenektir ancak eski elektrik santrallerine sonradan takılamaz.

%100 Oksijen ile Yakma
%100 oksijen ile yakmada, fosil yakıt hava yerine oksijen içinde yakılır. Ortaya çıkan baca gazı esas olarak CO2 ve su buharından oluşur. Su soğutma yoluyla yoğunlaşır ve sonuç, taşınabilen ve depolanabilen neredeyse saf CO2'dir.

Oksigaz yanmasına dayalı elektrik santrali süreçlerine, CO2'nin neredeyse tamamı tutulduğu için bazen "sıfır emisyon" denir. Yoğunlaştırılmış suda bir miktar CO2'nin çözülmesi olasıdır, bu nedenle suyun arıtılması gerekebilir.

Hidrojen Üretimi
Pil bazlı elektriğin uygun olmadığı ağır yük taşıtları, trenler, evsel ısıtma ve gaz ocakları gibi bazı alanlarda atmosferik CO2 emisyonlarını azaltmanın bir başka yolu da hidrojene dönüştürmektir.
Yenilenebilir enerji kullanılarak suyun elektrolizi adı verilen bir işlemle üretilen hidrojen çok düşük CO2 emisyonlarına sahip olsa da, şu anda yüksek maliyetlidir. Hidrojene dönüşümün başlamasını sağlamak için daha ucuz ve daha olgun bir seçenek, doğal gazdan hidrojen üretmektir. Bu sürece metan reformasyonu denir. Ancak, dönüştürme işleminde üretilen CO2'nin de yakalanması ve depolanması gerekir.

Havadan Yakalama
CO2'yi doğrudan açık atmosferden yakalamak mümkündür, ancak bu teknoloji yeni ve henüz olgunlaşmamıştır.
Havadan yakalama için gereken enerji, büyük emisyon kaynaklarından yakalama için gerekenden biraz daha fazladır. Maliyetler de daha yüksek olabilir, ancak dağınık kaynaklardan gelen emisyonlarla başa çıkmak için uygun görünmektedir.
Topkapı Endüstri Malları Ticaret A.Ş © 2023 Tüm Hakları Saklıdır.